Ķīmijas zinātniece saņem “L’Oréal” Latvijas stipendiju “Sievietēm zinātnē”

21.05.2015

Nozare

Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) trim jaunām un daudzsološām zinātniecēm pasniedza prestižās 6000 eiro vērtās L’Oréal Latvijas stipendijas “Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālas komisijas (LNK) un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu.

Jau 11 gadus L’Oreal Baltic, UNESCO LNK un LZA kopīgi godina un atbalsta izcilas Latvijas zinātnieces. Sākoties stipendiju programmas otrajai desmitgadei, papildināta pati programma un paplašinājusies tās ģeogrāfija.

Trīs šā gada stipendiātes – Laura Beķere, Anda Hūna un Irēna Mihailova – ar L’Oréal, UNESCO un LZA atbalstu meklēs atbildes uz dzīvības zinātnēs un materiālzinātnēs būtiskiem jautājumiem – kā efektīvāk cīnīties pret ļaundabīgajiem audzējiem un kā padarīt atjaunojamās enerģijas avotus plašāk pieejamus.

Ķīmijas doktorei Laurai Beķerei, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Membrānaktīvo savienojumu un beta-diketonu laboratorijas pētniecei, stipendija piešķirta tādu luminiscentu savienojumu sintezēšanai un izpētei, kuri būtu izmantojami gan ļaundabīgo audzēju diagnostikā, gan ārstēšanā, lai precīzāk pieskaņotu pretvēža terapiju katram pacientam un padarītu to organismam vieglāk panesamu. Lauras Beķeres stāsts ir iedvesmojošs: laikā, kad par Latvijas zinātnes nākotni daudz tiek runāts pesimistiskās noskaņās, viņa pavisam nesen pēc vairākus gadus ilga darba prestižā ārzemju pētniecības iestādē atgriezusies veikt pētījumus Latvijā.

Mūsu valstī stipendiju programma “Sievietēm zinātnē” izveidota 2004. gadā. Ar katru gadu aug stipendijas prestižs. Šogad konkursam tika saņemts rekordliels pieteikumu skaits – žūrija akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā trīs stipendiātes izvēlējās starp 50 pretendentēm. Stipendijas “Sievietēm zinātnē” Goda patronese kopš programmas pirmsākumiem ir akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga.