2.01. Es vēlos noskaidrot (Kornels, vides spēle) NP

Klejojot pa pasauli es meklēju atbildes par lietām, ko es nesapratu. Kāpēc ledāji pastāv kalnu virsotnēs…. Kā putns var noturēt pats sevi gaisā? Leonardo da Vinči

Zinātkāre ir viena no visbrīnišķīgākajām cilvēku īpašībām jo tā paver mums jaunas pasaules, zināšanas un iespējas. Bērnībā esošā zinātkāre un brīnuma sajūtai būtu jāpavada ikvienu visu dzīvi.

Ziņkārība vai izteikta interese veicina radošumu un inovāciju. Kad mēs esam zinātkāri, mēs lietas skatam ar svaigu, nenogurušu skatienu, mēs sākam ievērot dzīves nianses. Vērtēšanas un prekoncepciju izvirzīšanas pārtraukšana palīdz mums lietas skatīt esošajā momentā, kādas tās patiesi ir.  Mēs atklājam neikdienišķo ikdienišķajā.

Veicams:

  • Dienā, it visur;
  • 2 vai vairāk cilvēkiem;
  • 5 gadi un vecākiem.

Nepieciešams: 1

  1. Papīrs.
  2. Rakstāmpiederumi.

Darba gaita: 2

  1. Dodas dabas vidē un atrod kaut ko,  kas pārsteidz.
  2. Aicina uzrakstīt jautājumu uz papīra lapiņas. To var pajautāt pats sev, piem., Kāpēc dažiem kukaiņiem ir caurspīdīgi spārni?” vai “Kāpēc šīs sugas priedēm ir garas skujas?”.
  3. Pēc uzmanīgākas objekta aplūkošanas, padomā par dažām iespējamām jautājuma atbildēm. Nav svarīgi, ka jūsu atbildes ir precīzas. Laiks, ko pavada domāšanai palīdzēs radīt ciešāku saikni ar to.  Gūstiet prieku. Esiet iztēles bagāts un radošs. Palūkojat, cik daudz dažādas atbildes jūs varat radīt. Trenējat jūsu ziņkāri.
  4. Pieraksta novērojumus vai pārdomas, kas varētu izskaidrot redzēto, kas jūs darījis ziņkārīgu.
  5. Atrodi kādu, kas var jums izstāstīt kaut ko vairāk par jūsu priekšmetu. Ko viņš teica? Vai varēja atbildēt jūsu jautājumu?

Metodiskās norādes: 3

Brīnuma sajūta, vērīgums.

 

Adaptēts pēc J. B. Cornell. Sharing Nature: Nature Awareness Activities for All Ages. Nevada City, Crystal Clarity Publishers. 2015. Sagatavoja Jāzeps Logins.

Pievienoja: Kristaps Freijs, epasts – k.freijs@inbox.lv