Sārmu metālu īpašības I

Temata “Metālu ķīmiskā aktivitāte un ķīmiskās īpašības”, ilustrēšanai tiek piedāvāts video par aktīvo metālu – Li, Na, K glabāšanas nosacījumiem, fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām, reakciju ar ūdeni un sārmu rašanos.

Veic skolotājs kā demonstrējumu, akcentējot drošības noteikumus.

 

 

Metodiskās norādes: 3

Video parādīti trīs metāli Li, Na, K. Tā kā šie metāli aktīvi reaģē gan ar skābekli, gan ūdeni, tie jāglabā īpašos apstākļos, kuros tiem nepiekļūst gaiss un ūdens tvaiki. Strādājot ar šiem metāliem, jālieto speciāli aizsarglīdzekļi, cimdi, halāts, brilles, jo, saskaroties ar ādu, tie var radīt smagus ķīmiskos apdegumus. Pirms eksperimenta uzsākšanas jāpārliecinās, ka visi laboratorijas rīki ir sausi un jāstrādā ļoti akurāti. 

Eksperimenta gaitā tiek demonstrētas metālu fizikālās īpašības (cietība) un ķīmiskās īpašības: reakcija ar ūdeni, kura notiek arvien straujāk, palielinoties elementa periodam. 

 

Eksperimenta gaita

Ar visiem trim metāliem tiek veikts viens un tas pats eksperiments. Vispirms no trauka izņem litija paraugu, nosusina ar salveti. Uzmanīgi ar skalpeli nogriež nelielu gabaliņu, demonstrē metālisko spīdumu griezuma vietā. Ļoti mazu gabaliņu iemet petrī traukā ar ūdeni, kuram pievieno kā indikatoru fenolftaleīnu. Indikators iekrāsojas viegli violets, jo ir radies sārms. Uz metāla gabaliņa virsmas rodas gāzes burbulīši, tas sāk strauji pārvietoties mēģenē atstājot aiz sevis iekrāsotu šķīdumu, kas liecina par sārma klātbūtni. 

Notikusi ķīmiska reakcija:

Li+H2O → LiO+H2↑ 

Ar nātriju reakciju veic tieši tāpat kā ar litiju, bet reakcija ir straujāka un ūdeņradis izdalās ātrāk, kā arī metāla gabaliņš pa ūdens virsmu pārvietojas straujāk. Nātrijs ir mīkstāks par Li. Kālijs ir ļoti mīksts, griezuma vieta gaisā oksidējas dažu sekunžu laikā. Visās reakcijās izdalās siltums. Reakcijā ar kāliju izdalās tik daudz siltuma, ka metāls kūst un tas aizdegas. Reakcija pat notiek ar nelieliem sprādzieniem, tāpēc ļoti svarīgi ievērot drošības noteikumus. Eksperiments parāda sārmu metālu kopīgās īpašības. Tas ir interesanti skolniekiem, jo reakcijas gaitu un produktus var ļoti labi redzēt. 

Videomateriāls publicēts kanālā youtube.com 2017. gada 20. janvārī.

Первый образовательный телеканал. © Телекомпания СГУ ТВ, 2006.

Video valoda – krievu valodā, ilgums 6:58

Saite: https://www.youtube.com/watch?v=6myTzn2I12Y

Sagatavoja Sandra Dingele, sandra.dingele@gmail.com