Ķīmijas nozare: Tuvākajos gados būs nepieciešami 1000 jauni darbinieki

18.06.2015

Nozare

Šī gada 4. jūnijā, visā Latvijā 674 skolēni kārtoja 12. klases centralizēto eksāmenu ķīmijā. Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmumi un augstākās izglītības iestādes aicina jauniešus, stājoties augstskolās, izvēlēties ar ķīmiju saistītas studiju programmas, garantējot pēc studijām ne tikai stabilu darba vietu, bet arī konkurētspējīgu atalgojumu. Nozare pašlaik ļoti strauji attīstās, bet daļa pašreizējo speciālistu ir pirmspensijas vecumā, tādēļ jau tuvākajos gados būs nepieciešami vismaz 1000 jauni darbinieki.

“Ķīmijas un farmācijas nozare mūsu valstī ir ļoti labi attīstīta. Lielākā daļa uzņēmumu savu produkciju piedāvā ne tikai vietējiem patērētājiem, bet arī eksportē uz Eiropu un Āziju. Kopējais nozares eksporta apjoms ir 78%. Nozares uzņēmumi saviem darbiniekiem var piedāvāt konkurētspējīgu atalgojumu, it īpaši speciālistiem. Arī jauniešiem, kuri apguvuši ar ķīmiju un farmāciju saistītās profesijas, nav jāuztraucas par to, ka pēc augstskolas tie nevarēs atrast darbu. Uzņēmumi spēj nodrošināt prakses vietas visiem studentiem un mūsu pieredze rāda, ka liela daļa šo jauniešu paliek strādāt uzņēmumos arī pēc prakses,” informē Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmumu asociācijas (LAĶĪFA) valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis, papildinot, ka veiktajā sabiedrības domas pētījumā nedaudz vairāk nekā puse (55%) iedzīvotāju norādīja, ka jauniešus studēt ķīmiju motivētu garantija, ka pēc augstskolas pabeigšanas būs darbs. Tikai nedaudz mazāks iedzīvotāju īpatsvars – 45% uzskata, ka interese par ķīmiju jārada jau bērnībā, tādējādi iespējams vairāk jauniešu izvēlēsies studēt ķīmiju.

Lai sekmētu bērnu, jauniešu un viņu vecāku interesi par ķīmiju, LAĶĪFA izveidojusi īpašu platformu “ķīmiķo.lv”. Tās mērķis ir palīdzēt vecākiem un skolotājiem vienkāršā un interesantā veidā iepazīstināt bērnus ar ķīmiju un parādīt, cik aizraujoša un dažāda tā var būt. Jaunieši platformā var atrast ērtu, ar jaunāko informāciju papildinātu, studiju un prakšu gidu. Bērnu vecākiem un skolotājiem interesanta būs sadaļa “Praktiskā ķīmija”, kur var noskatīties Latvijā filmētus eksperimentus, kurus viegli atkārtot mācību stundā vai mājās. Tāpat ir iespēja lejupielādēt krāsojamo grāmatu mazākiem bērniem par ķīmijas tematiku. Savukārt, ja vecāki vēlas uzrīkot mājās tematisko ballīti, tad ķīmiķo.lv lapā atrodama pamācība, kur īsi aprakstīti mājās realizējami eksperimenti, idejas ielūgumiem un dekorācijām, kā arī ēdieniem un dzērieniem.

“Asociācijas biedri ir sociāli atbildīgi uzņēmēji un šo problēmu vēlas risināt ilgtermiņā, tādēļ mēs radījām projektu Ķīmiķo.lv, ar kura palīdzību ceram sekmēt gan bērnu un jauniešu, gan viņu vecāku interesi par ķīmiju,” uzsver V. Skrīvelis.

Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas un pētījumu centra SKDS veiktais pētījums liecina, ka sabiedrībā trūkst izpratnes par to, ar ko nodarbojas ķīmiķis un kādi ir lielākie atklājumi šajā nozarē pēdējo simts gadu laikā. Visbiežāk iedzīvotājiem ķīmiķa darbs asociējas ar jaunu ķīmijas produktu izstrādi (56%) un jaunu savienojumu un to īpašību izpēti (55%). Bieži tika minētas arī tādas atbildes kā vielu, ķīmisko savienojumu un produktu analīžu veikšana (42%) un jaunu medikamentu radīšana (36%).

“Tikai retais Latvijas iedzīvotājs zina, ka Latvijas ķīmiķi ir izgudrojuši pretvēža preparātu ftorafūru, bet Latvijā dzimušais un strādājušais ķīmiķis Vilhelms Ostvalds ir ieguvis Nobela prēmiju. Cilvēkiem šķiet, ka ķīmija viņu ikdienu nekādi neietekmē, lai gan ne tikai zāles, bet arī sadzīves ķīmijas un kosmētikas līdzekļus ir radījuši ķīmiķi,” uzsver SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

SKDS pētījums veikts 2015. gada maijā, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija dibināta 1995. gadā, kad, apvienojoties lielākajiem farmaceitisko produktu ražotājiem, tika izveidota Latvijas Zāļu ražotāju asociācija. Tā ir bezpeļņas organizācija, kas pārstāv uzņēmēju intereses valdībā, Saeimā, izpildinstitūcijās, un tās galvenie darbības virzieni ir piedalīšanās nozares likumdošanas aktu izstrādē un pilnveidošanā, konsultāciju sniegšana par likumdošanas ieviešanas jautājumiem un nozarei labvēlīgās uzņēmējdarbības vides attīstības veicināšana.

Papildu informācija:
Laima Zēmele, LAĶĪFA komunikācijas konsultante
laima.zemele@mcccannconsulting.lv, +371 26486958