3.13. Saulrieta vērošana (Kornels, vides spēle) NP

Saulrieta gleznainās krāsas vada mūs maģiskā krēslā. Šajā laikā, modrs vērotājs var redzēt daudzas brīnumainas pārvērtības un notikumus. Kaut arī šo pāreju mēs visi savā dzīvē esam redzējuši daudzreiz, to ikreiz ar prieku var veikt arvien no jauna.

Nepieciešams: 1

  1. {ieraksti,
  2. rakstāmrīks,
  3. lukturītis.

Darba gaita: 2

  1. Tālāk ir dots saulrieta notikumu saraksts, ko izsniedz katram dalībniekam (skatīt pievienoto dokumentu). Grupu aizved uz skatu laukumu 15 min. pirms saulrieta un visi paliek tur tik ilgi, cik to vēlēlas.
  2. Novērojumi būs atkarīgi no gadalaika un vietas. Šis saraksts veidots balstoties uz pieredzi, ko parasti novēro it visur. Sarakstā atzīmē katru notikumu to norises secībā. Piem., ja pirmo saklausa dienas putnu apklušanu, raksta 1 pie “dienas putni”. Ja pēc tam dzird ūpi vai citu nakts putnu, raksta 2 pie “ūpja sauciens”. Ja kāds notikums atkārtojas, to atzīmē atkārtoti, piem., 5 un 8 “mākoņu radīta krāsas maiņa”. Nav jāuztraucas, ja kaut kas būs izlaists vai nebūs precīzi norādītajā secībā. Tikai ieraksta numuru, un turpina vērojumus.
  3. Katra atrašanās vieta ir īpaša, tāpēcs, iespējams, nav redzami visi sarakstā dotie notikumi. Varbūt jūs redzat putnu baru koka zaros; dzīvniekus, kas uzsāk vakara pastaigu; no ūdens ārā lecošas zivis, kas ķer kukaiņus vai varžu kurkstēšanu. Pieraksta arī citus notikumus, ikvienu, kas nav atrodams sarakstā.
  4. Notikumiem seko, skatoties visos virzienos, ne tikai uz priekšu, uz debesīm rietumu pusē, kur redzams saulriets. Līdzi paņem arī lukturīti, lai atrastu tumsā ceļu mājup.

 

Metodiskās norādes: 3

Astronomija, savvaļas dzīve, vērīgums.

  • Saulriets, aizraujošs skats.
  • 1 persona vai vairāk.
  • 9 gadi un vairāk.

Interesanti fakti par zvaigznēm un spēju redzēt naktī!

  • Vai zini, ka tava nakts redze patiesībā ir labāka kā lācim un gandrīz tik pat laba kā kaķim. Lai spētu pilnībā redzēt, mūsu acīm ir nepieciešamas 45 min. pēc tam, kad esam bijuši mākslīgā apgaismojumā. Tikai tad mēs pilnībā varam sajust mūsu nakts redzes spēku.
  • Eksistē miljardu miljardiem zvaigžņu. Kad mēs skatāmies nakts debesīs skaidrā bezmēness naktī, mēs varam saskatīt apmēram 2 tūkstošus zvaigžņu.
  • Gaisma ceļo ar ātrumu 33 000 km/sek. Daudzas zvaigznes ir tik tālu, ka paiet simtiem, tūkstošiem un pat miljoniem gadu, kamēr to gaisma sasniedz mūs. Kad mēs skatāmies uz zvaigzni, varbūt mēs redzam gaismu, kas uzsākusi savu ilgo ceļojumu pirms daudziem simtiem gadu.
  • Kad mēs skatāmies uz zvaigznēm, mēs skatāmies atpakaļ laikā – mēs skatāmies uz Visumu, kāds tas bija ilgu laiku atpakaļ.

 

Adaptēts pēc J. B. Cornell. Sharing Nature: Nature Awareness Activities for All Ages. Nevada City, Crystal Clarity Publishers. 2015. Sagatavoja Jāzeps Logins

Pievienojusi: Elīza Kabakova (elizakabakova@inbox.lv)