2.09. Es redzu (Kornels, vides spēle) NP

“Es redzu” palīdz skolēniem un pieaugušajiem kļūt vairāk uzmanīgiem un iesaistītiem savā dabas apkārtnē. Pat ja šo aktivitāti spēlē dažas minūtes, tās vienkāršums spēcīgi iegremdē cilvēkus dziļi pašreizējā momentā.

Nepieciešams: 1

Nav nekas nepieciešams.

Darba gaita: 2

  1. Sadala grupu pāros un aicina katru pāri atrast valdzinošu vietu dabā. Viens no spēlētājiem sēž vai stāv aiz otra. Aizmugurē esošā persona ir vadītājs, priekšējā – spēlētājs.
  2. Vadītājs iesāk “ Es redzu…” Spēlētājs saka pirmo lietu ko redz, piem., “ slaidos kokus”. Vadītājs turpina mudināt teikt citas vienkāršas frāzes. Ikreiz spēlētājs atbild ar novērojumu, kā sekojošā piemērā:

Vadītājs: “Es dzirdu…”                     Atbilde: “dzeņa klik-klik”

Vadītājs: “Es saožu…”                       Atbilde: “ziedošo krūmu”

Vadītājs: “Es sajūtu…”                      Atbilde: “meža mieru”.

3. Vadītājs var atkārtot frāzes vairākas reizes un var veidot arī savas frāzes. Spēlētāji spēlē tik ilgi, kamēr ir interese (parasti apmēram 3 min.), tad tie var mainīt lomas un vietu.

 

 

 

Metodiskās norādes: 3

Dzīves apzināšanās (dzīves uztvere)

  • Diena, it visur.
  • 2 vai vairāk cilvēkiem.
  • 10 gadi un vecākiem.

Reflektējošāka šīs spēles versija – Es esmu kalns – atrodama  grāmatā The Sky and Earth Touched Me: Sharing Nature Wellness Exercises.

Spēle Es redzu ar vairākiem bērniem

Bērni apsēžas cieši blakus viens otram ar seju pret jums. Pasaka, ka jūs gribat bez vilcināšanās dot katram bērnam frāzi, sākot no kreisās puses. Jums ļoti patīk darīt to ātri, dariet to ātri pirmajam bērnam sakot “Es redzu”, otram “Es dzirdu”. Ejat cauri visiem vairākas reizes, lai visi bērni var atbildēt 3-4 reizes. Esi drošs, ka katrs bērnam ir bijusi iespēja atbildēt, ko viņš var saklausīt, ko sadzirdēt, ko saost un ko just.

 

Adaptēts pēc J. B. Cornell. Sharing Nature: Nature Awareness Activities for All Ages. Nevada City, Crystal Clarity Publishers. 2015. Sagatavoja Jāzeps Logins

Pievienoja: Kristaps Freijs; k.freijs@inbox.lv